Alles over uw bankstel - Bekleding, levensduur, kenmerken en onderhoud

Soorten bekleding van een bankstel

* Leder bekleding Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor een bankstel. U heeft zelf wellicht behoorlijk wat ervaring met leder, u draagt immers leren schoenen of kleding. U weet dus dat nieuw leder wat stugger is en uw zitmeubel aanvankelijk nogal glad en strak. Met het verzachten van de vulling en veermateriaal, gaat u dieper wegzakken in uw bankstel. Het leder past zich aan en rekt mee zodat er plooien ontstaan wanneer u opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veerbanden en watten na ongeveer 3 á 6 maanden is bereikt. Dit is door de ontwerper ook opzettelijk zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het bankstel, hoe meer plooien er ontstaan.

* Stoffen bekleding Stoffen zijn zeer verschillend, naargelang de vezels die in de garens zijn gebruikt en

de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit is er de oorzaak van dat de stof meer of minder plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het bankstel afneemt. Plooien zijn hierdoor een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

 

Levensduur

Uw bankstel is ontworpen en geconstrueerd om jarenlang een ontspannen zitcomfort te waarborgen. Uiteraard is de levensduur afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, factoren die een belangrijke rol spelen zijn; het lichaamsgewicht, transpiratie en de wijze van gebruik.

Een paar nuttige tips:

- Laat geen huisdieren op uw bankstel zitten. De bekleding wordt door huisdieren vaak erg beschadigd.

- Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats.

- De zitplaats is niet gemaakt om op te staan. De vering wordt dan sterk overbelast. Een vakman kan   direct vaststellen wanneer een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik.

- Uw bankstel kan gebruikt worden om even op te slapen. Een bankstel is echter niet een volwaardig   bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratievocht die het lichaam tijdens het slapen   afgeeft, op den duur schadelijk!

 

Onderhoud van een bankstel

Het onderhoud van de bekleding van uw meubel is niet uitsluitend afhankelijk van de intensiteit van gebruik. Zo heeft leer ter voorkoming van uitdroging regelmatig een voedingsmiddel nodig terwijl het voor stof van belang is dit regelmatig te zuigen met zachte borstel mede om de inwerking van micro-organisme te voorkomen. Door de chemische reactie die hierdoor kan ontstaan wordt de vezel namelijk aangetast met het gevolg van vroegtijdige slijtage of teruglopen van kleur. Ter voorkoming van verkleuren dient het meubel niet aan zonlicht te worden blootgesteld. Vanzelfsprekend dienen vlekken altijd zo snel mogelijk verwijderd te worden. (Zie hiervoor de Meubelstoffenvlekkenwijzer)